Kotleciki z kaszy gryczanej ze szpinakiem i serem feta

Kotleciki z kaszy gryczanej ze szpinakiem i serem feta

Dzisiejsze warsztaty dotyczące zdrowego odżywiania skłoniły mnie do podzielenia się z Wami przepisem, w którym można ukryć nie przez wszystkich lubiany szpinak. Dodam tylko, że warto od czasu do czasu sięgać po niego choćby ze względy na kwas foliowy, którego jest doskonałym źródłem. Kotleciki mogą być miłą odmianą dla tradycyjnych mięsnych dodatków do drugiego dania.

Składniki:

  • 200g szpinaku typu baby
  • 100 g kaszy gryczanej
  • Mała cebula czerwona
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 100-150g sera feta

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj w wodzie ( nie musisz jej solić). Najlepiej gotować ją bez woreczka w proporcji ½ szklanki kaszy do szklanki wody. Kaszę gotujemy na małym ogniu. Gdy ta wchłonie cały płyn, zdejmujemy ją z ognia i zostawiamy jeszcze na 10-15 minut pod przykryciem. To banalnie proste! Nie bójcie się gotować bez woreczków. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na odrobinie oleju z pomidorów suszonych. Dodajemy do niej umyty szpinak oraz pokrojone w paski pomidory. Chwilę dusimy aż szpinak się zredukuje. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem i papryką. Ugotowaną kasze przekładamy do miski i gdy wystygnie mieszamy ją z szpinakiem. Dodajemy fetę i rękami wyrabiamy masę na kotlety. Formujemy z masy malutkie kotleciki i kładziemy je na papierze do pieczenia na blaszce. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temp 180 stopni. Czekamy aż się lekko zarumienią. Podajemy z furą warzyw

Smacznego!

Kategorie Obiad Przepisy