Czekoladowy krem z kaszy jaglanej z nerkowcami

Czekoladowy deser z kaszy jaglanej, nerkowców z daktylami

Nadchodzą chłodne wieczory w czasie których możesz zatęsknić za pyszną, pachnącą czekoladą. Co wtedy zrobić? Deser z kaszy jaglanej z orzechami i daktylami. Legalny a na dodatek bardzo smaczny. Dodam , że przy okazji wegański.

Składniki ( na 3 małe porcje):

  • Orzechy nerkowca 70g
  • Kasza jaglana 55g
  • Kakao lub karob20g
  • Daktyle 25 g

Jeśli posiadasz suszone daktyle zalej je wrzątkiem na 15 minut. Orzechy nerkowca mocz w wodzie przez noc. Kaszę dokładnie przepłukuj na sitku a następnie ugotuj na małym ogniu w wodzie w proporcji  objętość kaszy (ok. ¼ szklanki) na 2 objętości wody (1/2 szklanki). Gdy kasza wchłonie płyn podczas gotowania wyłącz palnik i zostaw ją na 10 minut pod przykryciem. Daktyle i orzechy dokładnie odsącz. Zostaw odrobinę wody z daktyli. Składniki zmiksuj aż dobrze się połączą. Jeśli będą za suche dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli. Deser udekoruj owocami. Najlepiej smakuje lekko schłodzony. Jeśli masz ochotę dodaj płatki i przełóż warstwami jogurtu.

Wartości odżywcze (na 1 małą porcję- bez dodatków):

Energia:                             248 kcal

Białko:                                7,51 g

Tłuszcz:                              12,28g

Węglowodany:                28,94g

Smacznego!

Kategorie Deser